Floor plan

Apartment Gale / Memola Estúdio

Apartment Gale / Memola Estúdio

© Fran Parente

Gale Apartment / Memola Estúdio - Interior photography, Kitchen, ChairGale Apartment / Memola Estúdio - Interior photography, kitchen, tableGale Apartment / Memola Estúdio - Interior photography, living room, sofa, tableGale Apartment / Memola Estúdio - Interior Photography, Living Room, Kitchen, Table, Counter, Windows, Beam+ 29

Text description provided by the architects. This apartment, located in the western region of Sao Paulo, has been completely renovated. The main objectives of the project were to create a new connection in the rooms, to enhance the couple’s works of art, to widen the visual contact with the surrounding natural environment, to renew the atmosphere of the interior and to promote a new dynamic in the use of the kitchen.

Gale Apartment / Memola Estúdio - Interior photography, living room, sofa, table
© Fran Parente
Gale Apartment / Memola Estúdio - Interior photography, living room, lighting, bedroom
© Fran Parente

The idea was to contrast the rusticity of natural materials, such as slate and wood floors and hardwood furniture, with elements that reflect the owners’ cosmopolitan personality. For this same purpose, exposed concrete was celebrated through the demolition of walls and ceilings and the removal of plaster. Additionally, custom furniture features metal work and evokes industrial design. Therefore, a balance was created between the conceptual elements of the design, which was then used to establish a neutral, timeless and serene background, to showcase the couple’s artwork and newly acquired pieces. If the floors of the social areas and part of the furniture are wooden, the walls above are either white or concrete.

Gale Apartment / Memola Estúdio - Interior photography, Living room, Wood, Windows, Bedroom
© Fran Parente
Apartment Gale / Memola Estúdio - Interior photography, bathroom
© Fran Parente

The main interventions focus on the removal of the ceilings of the social areas and the kitchen, the baring of the concrete in the walls, the entirety of the changes of the coatings and the complete renovation of the electrical wiring and the lighting fixtures. Some strategic walls have been demolished, opening new interior perspectives, such as the wide view of the dining room, the living room and the balcony now possible from the entrance hall, while the layout changes resulting from the removal of some interior frames have improved circulation and comfort. The two highlights are the new TV room, now connected to the multipurpose terrace – a small office and music room – and the dining room, now extended to one of the sections of the old balcony.

Gale Apartment / Memola Estúdio - Interior Photography, Dining Room, Table, Chair, Beam
© Fran Parente
Gale Apartment / Memola Estúdio - Interior photography, kitchen, table, lighting, chair, beam
© Fran Parente

There has been a careful mix of new contemporary furniture and modern pieces already present in the house, such as the Jorge Zalszupin and Sergio Rodrigues sofas and the Mole armchair from the old one. Old and new share neutral hues, and furnishings have been reupholstered to match the new color palette, inspired by the colors of fall and sunset looming on the horizon.

Gale Apartment / Memola Estúdio - Interior photography, Kitchen, Chair
© Fran Parente

The renovation of the kitchen promotes the sharing of experiences around the preparation of meals and its daily pleasure. The room has been enlarged by incorporating a pantry with an island, made to measure and with a wooden top, to be used as a table. On the other side of the L-shaped room, the high shelving walls have been replaced with the creation of a pantry in part of the former laundry room, allowing more natural light to enter. The floors are slate, both complementing the rusticity of the furniture and balancing the industrial nature of the floor-to-ceiling cabinet which, inspired by the pharmacy counters of yesteryear, was made of sheet metal in a design created especially for this project. .

Gale Apartment / Memola Estúdio - Interior photography, kitchen, counter, windows
© Fran Parente
Gale Apartment / Memola Estúdio - Interior photography, kitchen, counter, windows
© Fran Parente

The central position of the apartment’s social entrance was enhanced by the removal of the wall that blocked its view of the social areas, now allowing for better circulation and visuals. There’s a new cohesiveness to the entrance hall, created by using the same door demolition wood on the walls and then painted white, while the dining area has been widened to one of the balconies. Now transformed into a mixture of lounge and bar, a wooden coffee table in its center and the comfortable armchairs that surround it invite long conversations.

Gale Apartment / Memola Estúdio - Interior Photography, Dining Room, Table, Chair, Beam, Windows
© Fran Parente
Apartment Gale / Memola Estúdio - Image 29 of 29
To plan

The living room, with its double ceiling, sees its layout and its atmosphere transformed. On one of the walls, the gray Portuguese stone mosaic has been visually neutralized by a layer of white paint, similar to the effect on the entrance walls, highlighting the concrete surfaces. All floors have been leveled.

Gale Apartment / Memola Estúdio - Interior photography, living room, table, lighting
© Fran Parente

The small interventions in the private rooms focus on the replacement of a few elements, such as the doors of all the cupboards and the coverings of the walls and ceilings of the bathroom, once again combining cosiness and rusticity.

Gale Apartment / Memola Estúdio - Interior photography, bathroom, sink, counter
© Fran Parente