Home Ground design Design Unit Studio / STA

Design Unit Studio / STA

6
0
© Napat Pattrayanond

© Napat Pattrayanond© Napat Pattrayanond© Napat Pattrayanond© Napat Pattrayanond+ 26


  • Region Area of ​​this architecture project Region :
    127 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2021


  • Photographs

  • Main architects:

    Asrin Sanguanwongwan, Petra Tikulin

© Napat Pattrayanond
© Napat Pattrayanond

Text description provided by the architects. The idea for the space came from the brief of the client, which was to have a very flexible office that could be easily transformed into an exhibition space or a place where he could organize small events, workshops, screenings movies, etc. We proposed the curtain as the main architectural element which could divide the space in a very soft way and allow the required flexibility. As soon as we started exploring the fabric, its potential and how to improve its characteristics, we started thinking about a curved shape.

Ground floor Plan
Ground floor Plan
© Napat Pattrayanond
© Napat Pattrayanond
Plan - 1st floor
Plan – 1st floor
© Napat Pattrayanond
© Napat Pattrayanond

Curvature in architecture is usually expensive and quite difficult to achieve with hard materials, but it is very easy to achieve with fabrics. Using a curved shape to divide the space gives it a smoother look and improves the continuity of the space both horizontally and vertically. There are 2 curtains, 1 on the top floor and 1 on the bottom floor. These 2 curtains help create an elegant and welcoming experience with a bit of drama (which is always good as a first impression of a space).

© Napat Pattrayanond
© Napat Pattrayanond
Isometric view
Isometric view

The layout is very simple and clear; in the lower area, at the back, are the pantry and the meeting room. These two elements are divided by sliding panels so that they can be connected into one. At the front, the office and the exhibition, and the workshop space. The space is very high (5 meters). This feature created an opportunity to insert a second floor; a gallery space characterized by the large inclined surface generating the double-height space on the ground floor, and in the same way, a backrest for the long bench on the upper floor.

© Napat Pattrayanond
© Napat Pattrayanond
Drawing
Drawing
© Napat Pattrayanond
© Napat Pattrayanond

A movable metal staircase connects the two floors. In this way, it can be used not only to climb to the second floor but also to set up the exhibition wall, manage the lighting, etc. The facade is imagined as a composition of abstract elements instead of a classic combination of doors and windows. . Some elements are fixed and some can be opened. This technique makes it possible to contain the cost of the facade because there are no large and costly glazed surfaces. The light gray metal structures rest calmly and respect the peaceful environment of the Tha Tian region.

© Napat Pattrayanond
© Napat Pattrayanond