Home Floor designer Flooat creates “fluctuating landscape” in Kadokawa office near Tokyo

Flooat creates “fluctuating landscape” in Kadokawa office near Tokyo

4
0

Design studio Flooat used raised work areas, structural columns and bulky plinths to simulate the natural topography inside the offices of book publisher Kadokawa in Japan.


The 9,000 square meter workspace, dubbed the Kadokawa Tokorozawa Campus, is located just north of Tokyo in the city of Tokorozawa.

Local workshop Float was commissioned to design its spacious interior and decided not to put up any walls or partitions to organize the floor plan.

A lounge area filled with greenery thrones in the heart of the office (above and above)

Instead, the team set out to create a “fluctuating landscape” of different seating areas that will suit the different working styles of the staff employed in the different departments of Kadokawa.

“The publishing giant is well established in a wide range of products ranging from literary works to comics,” said Flooat.

“But it has recently expanded to film, animation and video games. We designed the office to help employees track their individual sensibilities within a collective of creative talent.”

Seating area in the Kadokawa office with black sofas and gray armchairs
Laid-back seating areas encourage staff to sit down and relax during the day

At the heart of the office is a large living room dressed in sofas and relaxed armchairs with wide backs. Here, staff are encouraged to spend time and chat throughout the day or arrange informal meetings with colleagues.

There’s also what Flooat calls a “book bar,” with a long counter where visitors can sit and browse the latest versions of the publisher, which are displayed on a large grid shelf up front.

Workspace interior by Flooat with wooden desks and bar seats
Display plinths that double as benches appear throughout the office

Towards the outer edge of the desk, a series of platforms are topped with formal desks. Away from the hustle and bustle of the living room, these raised areas give employees a space to work solo without distractions.

Suspended ceilings were built above each platform to promote a more closed and intimate feel.

A series of chunky display plinths have been dotted around the room to further enhance the office ‘landscape’. Some of them double as bench seats, while others act as planters filled with foliage.

The topographical concept of Flooat has also been applied to the materials and colors of the interior, which have been designed to incorporate elements of nature.

The exterior of some of the office’s structural columns, for example, has been rendered to resemble layers of earth, while the surrounding surfaces are finished in wood or traditional Japanese plaster made of earth, lime, sand and fibers. vegetable.

Relaxation area on a raised wooden platform in Kadokawa's office
Targeted work areas were created on elevated platforms

“I wanted to use traditional Japanese techniques in a modern office space,” explained designer Flooat Yumika Yoshida.

“This material also creates beautiful shadows, so the people who work here can feel the changes in space over time throughout the day.”

Office corridor with gray tiled floor by Flooat
Suspended ceilings have been installed to make work areas more intimate

“I chose materials which are not homogeneous and which give meaning to nature”, she continues. “I wanted to create a space that didn’t give the cold impression of artificial materials.”

This feeling is amplified by an abundance of potted plants and an outdoor patio that floods the interior with natural light.

Café-style seating area with planters in Kadokawa's office in Tokorozawa
Structural columns were designed to resemble layers of earth

Flooat’s Kadokawa Tokorozawa campus is shortlisted in the Large Workspace Interiors category at this year’s Dezeen Awards.

Other projects in the running include Education First’s Denver office, designed to reference the city’s outdoor culture, and YTL’s corporate headquarters in Kuala Lumpur with their luxurious mix of marble and marble surfaces. bronze.

The photograph is by Tomooki kengaku.


Project credits:

Design: Float, Okamura Corporation
Design planning: Suppose a design office


Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here