Floor designer

The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio

The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio

The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Exterior Photography, Windows, Facade, CityscapeThe Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Exterior Photography, Windows, FacadeThe Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Interior Photography, ChairThe Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Interior photography, stairs, handrails+ 32

The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Exterior Photography, Windows, Facade
© Henri Woide

Text description provided by the architects. RISE Design Studio has completed the refurbishment and extension of London’s only social enterprise cinema, The Lexi, in Kensal Rise. A valuable asset within the local community, The Lexi Cinema commissioned RISE Design Studio to revitalize a 99 square meter plot of vacant land in the rear car park of the existing Edwardian brick gable theatre. Used as a makeshift bar by locals, RISE Design Studio and the Lexi team consulted with Brent Council who advised that the initial concept, a formal beer garden, would not be possible due to noise constraints, but a second screen closed might be workable.

The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Exterior Photography, Facade
© Henri Woide
The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Exterior photography, windows, cityscape
© Henri Woide

RISE Design Studio conceptualized a second eco-friendly cinema and bar to accommodate the growing community program and help generate revenue for The Lexi’s eco-charity efforts. Brent Council has been instrumental in supporting the project – titled The Lexi Hub – through ongoing advice and dialogue, ensuring planning policy and community needs are balanced.

The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Image 26 of 32
Diagram

Following a successful two-year fundraising campaign that included grants from the Brent Neighborhood Community Infrastructure Levy, a £50,000 contribution from the Mayor of London’s Community Fund and local donations, The Lexi and RISE Design Studio have submitted a planning application supported by 1,211 local signatories, and construction began in July 2020. Located in a residential area, the Lexi Hub required a sensitive design approach to accommodate nearby homes close to the site.

The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Interior Photography, Chair
© Henri Woide
The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Interior Photography, Kitchen, Countertop, Shelving
© Henri Woide
The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Image 32 of 32
Section

In an exercise in community partnership, RISE Design Studio conceptualized an extension that offers the same care and thought for the community that is wholeheartedly shown to The Lexi by local patrons. The architects have designed a sunken extension, hollowing out 1.5 meters to reduce the mass of the new Lexi Hub, ensuring the extension sits just 2 meters above the neighboring garden wall while still allowing access from level from the car park. This strategy conceals a reinforced concrete foundation, services and thick acoustic insulation.

The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Interior photography, stairs, handrails
© Henri Woide

The Lexi Hub seats up to 30 spectators, with flexible accessible space for two wheelchairs or panel discussions and events, and features a new bar and snack counter. RISE Design Studio further reduced visual clutter by echoing neighboring parapet roofs in the form of the Lexi Hub, creating a solid superstructure of cast-in-place concrete arches that step away from neighboring gardens at a 45-degree angle. . RISE Design Studio used reclaimed bricks from London to anchor the extension to its frame and polished stainless steel to reflect the sky above, designed as a natural cinema screen that camouflages the shape of the roof.

The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Interior Photography, Chair
© Henri Woide
The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Interior Photography, Chair
© Henri Woide
The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Image 31 of 32
Section

A roof of green wildflowers replaces the biodiversity lost during the construction process at a higher level. It also provides an extra level of insulation and regulates storm water drainage to the site, adding to the building’s sustainability credentials. Choosing sustainable options wherever possible, the Lexi Hub is sealed for airtightness to minimize heat loss and energy consumption and also features a mechanical ventilation heat recovery system (MVHR). The Lexi is one of the first cinemas in the UK to regulate temperature and air quality by MVHR as opposed to air conditioning.

The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Exterior Photography, Windows, Facade, Garden
© Henri Woide
The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Exterior Photography, Windows
© Henri Woide

During the design phase of the Lexi Hub, an electrical fire caused extensive smoke damage to the original cinema, Screen One, necessitating a complete refit of the existing interiors. RISE Design Studio has recovered the original details and character of the period, including the pine flooring, which has been restored and reintegrated into the main entrance and ticket office. Studio Lexi and RISE Design saw the accident as an opportunity to create a cohesive new interior language within the facilities and spaces of the cinema.

The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Interior Photography
© Henri Woide

Raw blush plaster and black walkways act as wayfinding devices, directing patrons from the ticket office to a glazed side extension to a newly refurbished bar and Screen Two. Screen One now features a refreshed navy blue interior, while the Lexi Hub’s Screen Two features emerald green seats. Additional services including graphic design and wayfinding, print design and bar staffing were provided by a network of enthusiastic locals, further proof of the community’s love for The Lexi.

The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Interior Photography
© Henri Woide

Lexi’s value goes beyond a cinema, extending to a range of community initiatives from film education to seniors’ discussion groups, birthday parties and safe maternity social spaces. This diverse set of users required a complex understanding of Lexi’s history as a local community center, which RISE Design Studio was able to provide as long-term local residents and supporters, but as sensitive architects and designers. and contextual.

The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Exterior Photography, Brick, Facade, Windows
© Henri Woide