Floor plan

VV House / Federico García Arquitecto + Juan Barbero Arquitecto

VV House / Federico García Arquitecto + Juan Barbero Arquitecto

© Luis Barandiaran

VV House / Federico García Arquitecto + Juan Barbero Arquitecto - Exterior PhotographyVV House / Federico García Arquitecto + Juan Barbero Arquitecto - Exterior photography, FacadeVV House / Federico García Arquitecto + Juan Barbero Arquitecto - Interior PhotographyVV House / Federico García Arquitecto + Juan Barbero Arquitecto - Interior photography, Column, Beam+ 31


  • Architects:
    Federico Garcia architect, Juan Barbero architect

  • Area Area of ​​this architecture project Area :
    160 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2022


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project

    Manufacturers: Bael, VF, The forest, Roca, Quick

VV House / Federico García Arquitecto + Juan Barbero Arquitecto - Image 25 of 31
Model 01

Text description provided by the architects. Located in City Bell, a residential area on the outskirts of the city of La Plata. The project was commissioned by a couple returning from an experience abroad in a small town, where nature was the protagonist.

VV House / Federico García Arquitecto + Juan Barbero Arquitecto - Exterior Photography, Windows, Facade
© Luis Barandiaran

The relationship with the natural environment was one of the important premises of the new house: outdoor spaces, green spaces, natural light and the use of noble materials, these were the essential guidelines for the development of the project.

VV House / Federico García Arquitecto + Juan Barbero Arquitecto - Interior photography, Chair
© Luis Barandiaran
Maison VV / Federico García Arquitecto + Juan Barbero Arquitecto - Interior photography, Counter, Table
© Luis Barandiaran

The lot. The decision to locate the house was not only linked to municipal regulations, but also to the qualities and particularities of the land. The property is made up of two lots and an existing house belonging to the family, which shares the park and the swimming pool with the new house. A location was sought among the existing trees, integrating the vegetation into the house through courtyards and terraces that qualify the relationship with the environment.

VV House / Federico García Arquitecto + Juan Barbero Arquitecto - Exterior photography, Facade
© Luis Barandiaran
VV House / Federico García Arquitecto + Juan Barbero Arquitecto - Exterior photography, Facade
© Luis Barandiaran

The project. The house develops on a single floor, in the shape of an “H” defining a scheme of two main bodies: The first, for rest and work (bedrooms, office, bathrooms) near the municipal line, protected by a green courtyard that limits the house to five meters from the street.

VV House / Federico García Arquitecto + Juan Barbero Arquitecto - Exterior Photography, Windows, Brick, Facade, Garden, Courtyard
© Luis Barandiaran

The other body, oriented northwest, solves the social spaces of the house (dining room, living room, gallery) which takes the total dimension of the dining room and is almost three meters deep. This essential space for the house solves not only a space of transition and expansion of the building but also regulates and protects the almost fifteen meters of windows that overlook the park of the house.

VV House / Federico García Arquitecto + Juan Barbero Arquitecto - Interior photography, Column, Beam
© Luis Barandiaran

These two spaces (social and private spaces) are articulated through a third body which contains the kitchen, the laundry room, the pantry and a small toilet. In this way, the house connects all its spaces, both private and social, through a series of courtyards, which not only organize the floor plan of the house but also flood all spaces with light and nature.

VV House / Federico García Arquitecto + Juan Barbero Arquitecto - Exterior photography
© Luis Barandiaran

The interior-exterior relationship was an essential condition for this house. Therefore, a series of wooden shutters in the shape of a threshing machine graduate, accentuate and soften the fine barrier that exists between the interior and the exterior, allowing the possibility not only to regulate the physical and visual links but also to generate different treatments. light. and the afternoon breeze. Therefore, these resources, understood as sustainable acts to integrate natural ventilation, zenithal light and shade, guarantee the excellent environmental qualities of the house.

VV House / Federico García Arquitecto + Juan Barbero Arquitecto - Image 30 of 31
Model 06
VV House / Federico García Arquitecto + Juan Barbero Arquitecto - Interior photography, Forest
© Luis Barandiaran
VV House / Federico García Arquitecto + Juan Barbero Arquitecto - Image 31 of 31
Model 07

Materiality. The house was designed in reinforced concrete, exposed brick with horizontal joints, and PVC carpentry with high performance DVH glass. The choice of these materials not only poses a sought-after language but also reduces maintenance to a minimum and guarantees very good ageing.

VV House / Federico García Arquitecto + Juan Barbero Arquitecto - Exterior Photography, Door, Windows, Garden
© Luis Barandiaran

The choice of reinforced concrete is given above all by its structural and constructive qualities. The possibility of moldings and monolithic joints gave us greater freedom of reflection on each of the spaces. Thus, the house is built in a traditional way using techniques and materials from the region.

VV House / Federico García Arquitecto + Juan Barbero Arquitecto - Exterior Photography, Windows, Garden
© Luis Barandiaran